Poprzedni temat «» Następny temat
Dodaj do ulubionych na moj.dom.pl
Dom kopula

Autor

Wiadomość

szmergiel82 
Architekt

Wysłany: Sro 05 Gru, 2007   Dom kopula

Co myślicie o takim budynku ?
Chce sobie postawić podobny bo bardzo mi sie podoba i zastanawiam sie co o nim myślicie?
Co byście myśleli będąc moim sąsiadem?

033.jpg
Plik ściągnięto 576 raz(y) 153.83 KB

022.jpg
Plik ściągnięto 256 raz(y) 200.85 KB

011.jpg
Plik ściągnięto 209 raz(y) 172.62 KB

Dagmara Obłuska 
Ekspert

Wysłany: Sro 05 Gru, 2007   

Taki domek jest cudny, jestem za.
Ciekawe tylko, czy istnieje do tej wizualizacji projekt wykonawczy z pełną konstrukcją....

szmergiel82 
Architekt

Z tego co wiem, to podobnych domków do tego jest w Polsce już kilka ok 3.
A ten domek który zmieściłem na stronie jest w trakcie realizacji.

Dagmara Obłuska 
Ekspert

A to świetnie, cieszę się, że nie wszyscy stawiają sześciany nakryte stodolastym daszkiem....

Azmodan

Wysłany: Wto 11 Gru, 2007   

No widziałem coś podobnego jest w Rybniku. Pierwsze skojarzenie jakie miałem to IGLO

szmergiel82 
Architekt

Wysłany: Wto 08 Sty, 2008   

A stronie internetowej, zadawaliście państwo pytanie o dom kopułę.
Dom jest w stanie surowym zamkniętym. Buduję go systemem gospodarczym. Odpowiem na wszystkie państwa zapytania odnośnie projektowania i wykonawstwa domu kopuły. Wg. Mnie jest to najtańszy sposób wykonania domu nawet przy obecnej kulturze wykonawstwa w budownictwie. Po prostu każdy jest w stanie postawić sobie taki dom.

Zapraszam do marek 1000m od warszawy a około 1000 m od centrum handlowego "marki" na ulicy ząbkowskiej 18 trzecia działka od ulicy jest widoczny dom kopuła. Zapraszam na tę budowę 2 lutego 08r w sobotę. Będę do państwa dyspozycji od godz. 10.00. O godzinie 12.00 zamierzam w domu w kopule wygłosić wykład o budowaniu domów ekologicznych, pt."dlaczego właśnie kopuła". Podzielę sie ze wszystkimi zainteresowanymi swoimi doświadczeniami z realizacji obiektu. W sprawie zapytań na temat spotkania proszę o kontakt telefoniczny. 504-185-988 lub 513-455-979

POZDRAWIAM mgr inż.arch.F.W.Seregiel.
www.sergiel.pl

expert 

Wysłany: Pon 14 Sty, 2008   

Nie wnikam w architekturę, bo nie moja branża i ... nic mnie nie zdziwi. Widziałem najdziwniejsze konstrukcje.
Jednakże mam kilka uwag:
1. Talerz obróć tak, żeby garderoba znalazła się w pobliżu wejścia.
2. Wejście do domu przez salon, pewne nieporozumienie (styl amerykański nie u nas).
3. Jeden tylko pokój, tzn. małżeństwo bez dzieci? Można i tak.
4. Będą pewne i niemałe problemy z dachem i elewacją.

Pozdrawiam,

tynki.net 
Profesjonalista

Wysłany: Pon 14 Sty, 2008   

szmergiel82 napisał/a:
Co byście myśleli będąc moim sąsiadem?

Że po sąsiedzku wylądowali kosmici ...
szmergiel82 napisał/a:
Zapraszam na tę budowę 2 lutego 08r w sobotę. Będę do państwa dyspozycji od godz. 10.00. O godzinie 12.00 zamierzam w domu w kopule wygłosić wykład o budowaniu domów ekologicznych, pt."dlaczego właśnie kopuła".

Dziękuję za zaproszenie. To ciekawy projekt, jeśli znajdę czas to chętnie przyjadę.
Mieszkam w dzielnicy Białołęka, więc dość blisko.

Pozdrawiam

expert 

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008   

Termin meetingu minął. Ciekaw jestem komentarzy oraz odpowiedzi inwestora na moje uwagi.

Pozdrawiam,

szmergiel82 
Architekt

Wysłany: Wto 05 Lut, 2008   

Postaram się poinformować o swoich zamierzeniach projektowych, odpowiadając kolejno na Pana Jerzego Zembrowskiego.
Ad.1.
Garderoba jest częścią składową zespołu pomieszczeń: pokój sypialny, łazienka, garderoba. Jej dostępność jest dwustronna, obok niej znajduje się pomieszczenie w którym będzie dokonywane pranie i prasowanie.
Ad.2
Wejście do domu jest przez wiatrołap, następnie duży przestronny hall do dużego przestronnego wnętrza, o wysokości 5m, otwartego na antresolę.
Zależało nam na tym aby zlikwidować korytarze w naszym domu.
Ad 3.
Ma Pan rację ten dom jest dla nas dla dwóch osób w należytym wieku którzy już wychowali swoje dzieci.
Ad.4 Ściano dach pokryty jest tynkiem trzy warstwowym firmy "SOPRO" www.sopro.pl
Ostatnia warstwa jest z komponentu mineralnego drobnoziarnistego tynkarskiego DS. 422
nakładanego natryskowo.
Dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam arch.F.W.Sergiel

expert 

Wysłany: Czw 07 Lut, 2008   

Jeśli Pan niczego nie pomylił, to krytycznie oceniam to ostatnie. Czy na pewno zastosowano DS 422? To jest hydroizolacja polimerowo-cementowa z grupy sztywnych! Zaczyna być ciekawie!
Proszę to sprawdzić i podać dokładniej kolejność warstw konstrukcji kopuły (ścianodachu) - jeśli ma Pan ochotę, żebym się przyjrzał bliżej - zanim będzie za późno?

Pozdrawiam,

szmergiel82 
Architekt

Wysłany: Czw 07 Lut, 2008   

Trudno w takim nieprzyjemnym dla mnie tonie prowadzić polemikę. Wymieniać poglądy na temat jakichkolwiek materiałów budowlanych można wtedy, gdy się posiada o nich należytą wiedzę uzyskaną bezpośrednio od ich producenta albo przeczytało się chociaż katalog jego produktów. Podałem Panu adres strony internetowej producenta zaprawy uszczelniającej Sporo DS.422” www.sopro.pl proszę się z wyrobami tej firmy zapoznać aby mógł Pan skuteczniej doradzać.
Pozwoli Pan że zacytuję co pod nr katalogowym nr 422 firmy Sporo jest napisane.

Sporo DS 422 Zaprawa uszczelniająca.
Hydraulicznie utwardzalna jednoskładnikowa, mineralna zaprawa drobnoziarnista do wytwarzania powłok nie przepuszczających wody bez ciśnienia i pod ciśnieniem, wody powierzchniowej na murach, betonie, powierzchniach tynkowanych. Do zastosowań w budynkach nowych i starych, na- i podziemnych częściach budynków, do zbiorników wody użytkowej do głębokości 5m.
- Na świeże i wilgotne podłoża.
- Paroprzepuszczalna.
- Do wewnątrz i na zewnątrz.
- Niska zawartość chromianów

(...)
Podłoże: Beton zwarty (min B15) Mur z cegły, cegły wapienno - piaskowej, bloczków z żużla wielkopiecowego granulowanego, pustaków ściennych, obmurowanych pełnymi spoinami, nie stosować na murze mieszanym, grubośc tynków min. 10mm (tynk PIII)

Pozdrawiam mgr inż.arch. Franciszek Wojciech Sergiel

KANADOM

Wysłany: Pią 08 Lut, 2008   

No to teraz się zaczęło.

expert 

Wysłany: Pią 08 Lut, 2008   

Panie Sergiel.
Zaskoczył mnie Pan! Nie bardzo rozumiem, skąd taka nerwowość z Pana strony? Czyżby nachodziły Pana wątpliwości o celowości tejże budowy? Przecież nie napisałem niczego obraźliwego, ani nieprzyjemnego o Panu. Wręcz przeciwnie, w wyniku troski i chęci udzielenia Panu pomocy w realizacji trudnej konstrukcji, napisałem uwagę, iż krytycznie oceniam wykonanie ostatniej powłoki hydroizolacyjnej. Zdanie podtrzymuję i wyłącznie Panu pozostawiam dalsze nasze kontakty. Do krytycznej oceny mam prawo - jak każdy i zaraz ją uzasadnię.

Najpierw w kwestii formalnej. Zarzuca Pan nieodpowiedni ton mojej wypowiedzi, ale nie omieszkał Pan uszczypnąć mojej wiedzy. Gdybym nie dysponował odpowiednią wiedzą, nie pisałbym krytyki, a jedynie np. podziw dla tak dziwnej konstrukcji. Żeby Pana uspokoić, informuję, iż wiedzę o wszystkich produktach chemii budowlanej na rynku mam pełną! Podkreślam: o wszystkich - o produktach Sopro także. Może to brzmi jak chwalenie, ale tak jest. Powiem więcej, dysponuję nawet wynikami badań ogromnej ilości produktów tej dziedziny, których to nie zamieszcza się dla użytku powszechnego np. w Kartach Technicznych - także Sopro. Jeśli ma Pan ochotę sprawdzić prawdziwość moich słów, proszę o to zapytać np. Prezesa Sopro - Pana Barszcza.
Od wielu lat zajmuję się doradztwem budowlanym, a to zobowiązuje. W żadnej krytyce nie rzucam słów na wiatr.

Temat domów w kształcie kopuły już przerabiałem i to dość dawno. Otóż konsultowałem projekt budowlany wykonawczy pewnej pani (nomen omen także architekt), która po zaprojektowaniu bryły miała sporo wątpliwości, gdy analizowała detale i zwróciła się do mnie. Różnica pomiędzy Pana konstrukcją a tej pani jest niewielka: Pana opiera się na jednej półkuli, u niej były 4 półkule wzajamnie się przenikające. Generalnie, idea ta sama i problemy te same. Może Pana zmartwię, ale po zakończeniu konsultacji (a dotyczyły wszystkich aspektów: od fundamentowania, przez wszystkie instalacje, hydroizolacje, wentylację po analizę cieplno-wilgotnościową) inwestorka przemyślała wszystkie "za" i "przeciw" tej inwestycji i ... wycofała się z jej realizacji. Okazało się, że wcale nie wyszły koszty niższe niż domu klasycznego o tej samej kubaturze. To, co Pan pisze na swojej stronie internetowej, to prawda znana każdemu studentowi, ale nie tylko ilość materiału na ściany rzutuje na koszty wynikowe. Argumentacja na skróty zawsze źle się kończy.

Wracając do Pana konstrukcji. Z materiału zamieszczonego przez Pana wynika, iż ścianodach wykonano z cegły ceramicznej pełnej grubości 12 cm, którą pokryto tynkiem cem-wapiennym i na koniec warstwą hydroizolacji DS422 metodą natrysku. A co z ociepleniem? Nie ma na ten temat żadnych informacji. Co Pan planuje?

Co do samego DS422, "Sopro DS 422 Zaprawa uszczelniajaca. Hydraulicznie twardniejaca, sztywna zaprawa uszczelniajaca." Oto zapis z tej samej Karty Technicznej, którą Pan cytuje.

"Do uszczelnien w budownictwie nowym, starym, wielokondygnacyjnym, podziemnym:
- do uszczelniania scian zewnetrznych w gruncie, szachtów, zbiorników, koryt,
zbiorników retencyjnych wody, garazy, scian szczelinowych, basenów, murów
oporowych" Oto tekst z tejże KT. Jak Pan widzi, są to konstrukcje żelbetowe, dla których szlamy sztywne się tworzy.

Moje zastrzeżenie dotyczy właśnie stopnia elastyczności hydroizolacji, która będzie narażona na ekstremalne różnice temperatur. Dalsze zastrzeżenia wynikają ze sposobu wykonania termoizolacji ścianodachu, ale o tym potem.

Zastrzeżeń do Pana konstrukcji mam znacznie więcej, m.in. utrzymania warunków mikroklimatu.

Pozdrawiam,

szmergiel82 
Architekt

Wysłany: Pon 11 Lut, 2008   

Szanowny Panie Jerzy Zembrowski.

Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź. Postaram się po kolei odpowiedzieć na Pana posta.

Ma Pan prawo do krytyki. Krytyka jest bardzo stymulującą i niezbędną w pracy projektowej. Uważam ze krytyka, jaką Pan uprawia jest krytyką destrukcyjną. Kiedy odczuwam ten rodzaj krytyki to nie zamierzam dyskutować nawet z największymi autorytetami, w swoim fachu. Bardziej właściwą dla mnie jest krytyka budująca podtrzymująca zamierzenia projektantów i zapewniam Pana ze odróżniam ten rodzaj porady od klakierstwa w moim zawodzie. Pan nazwał to nerwowością z mojej strony. Naprawdę ten stan mojego wnętrza nie ma nic wspólnego z nerwowością. Aby być bardziej zrozumiałym posłużę się przykładem który Pan przytoczył: Przyszła do Pana architekt z prośbą o konsultacje w sprawie zaprojektowanego dla siebie domu, inaczej, otworzyła przed Panem swoje serce i z drżeniem w swoim wnętrzu zaczęła pytać o szczegóły z fizyki budowli. Może dla niej ten temat był słabszym ogniwem aby urealnić swoją myśl twórczą. Dla niej był Pan autorytetem. Pan jej udowodnił korzystając z zaufania, którym Pana obdarzyła, i swojego autorytetu znawcy, że stojące po kilkaset lat budowle z kopułami już się zawaliły. Że od gotyku po dzień dzisiejszy stojące budowle kopuły to budowlana fatamorgana. Ze student architektury, nie powinien marzyć o domu kopule w którym będzie mieszkał całe swoje przyszłe życie w którym będzie szczęśliwy i że nic mu się nie zawali, chociaż mur ma grubość 12 cm, a izolacja termiczna to pianka foraldechydowa o grubości 7 cm, ułożona od wewnętrznej strony kopuły. Student ten zapewne też pytał fachowców czy można i jak rozwiązać szczegóły i detale aby wybudować swój dom kopułę. Po prostu je rozwiązywał i wybudował sobie swój dom mieszkalny zwany przez wrocławian potocznie „Iglo”. Został profesorem architektury Politechniki Wrocławskiej, a jak opisał w miesięczniku „Mój Dom” w 1986roku, dom kopułę w którym mieszkał całe swoje życie.
>>…Eksperyment- chęć sprawdzenia pewnych koncepcji i przesłanki ekonomiczne, (konieczność wybudowania domu taniego) skłoniły mnie do odjęcia się tej pracy. Przez dwadzieścia trzy lata dom nie sprawiał większych niespodzianek. Zróżnicowana wysokość pomieszczeń oraz dobra izolacyjność przegród budowlanych zapewniają do chwili obecnej korzystny mikroklimat w okresie letnim i zimowym.<<
Był projektantem schroniska na Śnieżce w Karkonoszach. A wie Pan że to schronisko to forma składająca się z kilku przenikających się ze sobą kopuł.

Ale wrócimy do projektantki-architekta i inwestora zarazem, który wychodził od Pana po udzielonej konsultacji. Jakoś jestem przekonany że serce jej płakało jeżeli skorzystała z Pana rady i na miłość Boga niech Pan mnie nie pyta dlaczego w jej oczach mogły pojawić się łzy. Projektowanie architektoniczne to ciągłe rozwiązywanie konfliktów wewnętrznych pomiędzy fantazja myślową, a naszą rzeczywistością. Było moją fantazją postawić sobie mieszkalny dom kopułę. Mam za sobą etap wykonania dokumentacji technicznej w którym rozwiązałem detale i szczegóły techniczne. Nie jest to czas na słuchanie jak Pan pisze, >>może być za próżno<<.

Na naszej stronie internetowej www.sergiel.pl przeglądając zdjęcia, widać że budowa zbliża się ku końcowi. Na stronie www.gnossis.pl zobaczy Pan że wielu innych ludzi realizując swoje budowle w kształcie kopuł rozwiązało również wszelkie szczegóły techniczne. Kopuły to nie tylko kościoły, hotele, przykryte baseny kąpielowe, sale wykładowe. Tak od tysięcy lat budowano domy mieszkalne od bieguna po równik i w każdej części świata rozwiązywano prawidłowo choć różnie szczegóły techniczne. Niedawno widziałem publikacje o domu który postawiono wg zasad kształtowania bryły nazwanej kopułą fulerowską konstrukcja z krawędziaków drewnianych, w środku ocieplenie przytrzymywane siatką, a po obydwu stronach takiej przegrody materiał w rodzaju „brezentu”. Widocznie ten który projektował miał postawione warunki które spełnił, stosując wszelkie arkana sztuki budowlanej. Może dla niego jest prościej po pewnym czasie wymienić zewnętrzne materiał niż co pewien czas naprawiać spękane tynki a może co innego. Skoro ten dom stoi i to kilka lat to widocznie tak też można. Wszystko zależy od tego jaki elastyczny jest projektant i jaką ma inwencję twórczą i zasób wiedzy technicznej i w jakim celu projektuje. To projektanci podejmują decyzje i za nie odpowiadają, a nie ich doradcy.

Moją dalszą cześć odpowiedzi ujmę w punktach aby było krócej bo ten rodzaj wymiany informacji niczemu nie służy, i uważam że nie jest budujący. Jednak Pan swoją wypowiedzią zmusił mnie abym na ten temat napisał.

O tynku zewnętrznym.
Tynk zewnętrzny jest wielowarstwowy i każda z warstw jest położona w odpowiedni sposób i w odpowiednim czasie wg receptury przygotowanej przez. Dział Techniczny polskiego oddziału firmy Sporo. Jestem przeciwnikiem stosowania sztucznych materiałów w budownictwie mieszkaniowym.

O ekonomii.
Ma Pan rację ze o kosztach budowy nie decyduje tylko kształt. Ma natomiast zdecydowany wpływ. Od czasu jak opuściłem mury uczelni w 1970 roku, coraz bardziej jestem o tym przekonany. I o tym że jeżeli czegoś w budynku nie ma bo jest niepotrzebne to nie kosztuje i jeżeli jest mniejsza kubatura przy tej samej powierzchni to mniejsze są straty ciepła, to też ekonomia w projektowaniu. Ale z drugiej strony wykonawca widząc inny niż tuzinkowy dom, żąda za przycięcie deski pod kątem innym niż 90 stopni dopłatę za utrudnienia. (To nie dowcip ale autentyk.)

Dziękuję za zajęcie stanowiska krytycznego w stosunku do naszego opracowania projektowego. Bardzo się cieszę ze wymieniliśmy poglądy. Uważam ze dalsza wymiana informacji pomiędzy nami nic nowego nie wniesie.
Planuję zakończyć jak najszybciej realizacje swojego domu. Gdyby chciał Pan zobaczyć nasz dom kopułę, do którego wprowadzę się w lecie w bieżącym roku, to zapraszam.
Proszę tylko uprzedzić mnie telefonicznie.
Pozdrawiam mgr inż.arch. F. W. Sergiel.

Odpowiedz do tematu