Przesunięty przez: Anna Wolf Pią 06 Mar, 2009 |
dom KANADYJSKI |
Autor |
Wiadomość |
beba
|
Wysłany: Sro 27 Lut, 2008 dom KANADYJSKI
|
|
|
Zastanawiamy sie nad budowa domu w technologii kanadyjskiej. mam kilka pytan ktore nas nurtuje. czy taki dom jest "wytrzymaly", stabilny i porownywalny (jakosciowo) do domu budowanego metoda tradycyjna (cegla)? czy taki dom przetrwa lata. czy jego budowa jest rzeczywiscie tansza niz budowa domu tradycyjnego? interesuje nas projekt na dom 120m2 powierzchni uzytkowej (parterowy badz jednopietrowy). czy w tej technologii lepiej jest budowac domu parterowe? czy 'trzymaja cieplo'? moze ktos wybudowal juz taki domek? jak to wyglada potem w praktyce? czy obrazki rzeczywiscie same spadaja ze scian? (sciany z plyty gipsowej)
pzdr. |
|
|
|
 |
victor11
|
Wysłany: Sro 05 Mar, 2008
|
|
|
Witaj!
Kanadyjczyk jak najbardziej. Wykonany zgodnie ze sztuka budowlana bedzie sluzul ci lata i bedziesz napewno zadowolony. Ale jeden warunek a w zasadzie 2. Drzewo uzyte do wzniesienia szkieletu musi byc specjalnie przygotowane pod kanadyjczyka. Dawniej drzewo wozono prosto ze szwecji (oczywicie szanujace sie firmy tak robily, oszusci stawiali konstrukcje z wyschnietej sosny ). Teraz dostep do surowca (dobrego surowca) jest mniej problematyczny i tu musi byc spelniony 2 warunek. Firma stawiajaca kanadyjczyka musi miec doswiadczenie w tym co robi i musi robic to profesjonalnie. Najlepiej poprosic o portfolio takie firmy i porozmawiac z wlascicielami kanadyjczykow zrobionych przez ta firme kilka lat wczesniej, min 5 lat.
Ostatnio pojawila sie ciekawa alternatywa dla kanadyjczykow drewnianych, kanadyjczyki z alumunium. Konstrukcja wykonana jest z profili aluminiowych, moze to cie zainteresuje. Robi to miedzy innymi firma amtech www.amtech.com
A mowiac o domu na lata, to zastanow sie ile w nim bedziesz mieszkal? 40-50 lat to max. Tyle napewno postoi. Wierz mi Twoje dzieci nie bardzo beda chcialy mieszkac z rodzicami
Wszyscy, ktorze mowia ze kanadyjczyki nie sa dobrym rozwiazaniem, tak naprawde boja sie innowacji i polegaja na ogolnie panujacej opinii w Polsce. A powiedz mi jakie domy buduje sie w Skandynawii, Kanadzie, czy USA, wlasnie kanadyjczyki. Sa tak samo cieple jak tradycyjne domy, a w niektorych przypadkach moze i nawet cieplejsze. Mozesz postawic parterowke jak i z poddaszem uzytkowym, wybor nalezy do ciebie. na stronce amtech-u sa projekty, z tym ze tych z poddaszem jest zdecydowanie mniej. Zastanow sie nad postawieniem parterowego domu, jesli dzialka ci na to pozwala, mimo wszystko wykonanie parterowego domu jest tansze, kwestia gustu.
Jesli chodzi o koszty, to fakt kanadyjczyka postawisz za duzo mniejsze pieniadze niz tradycyjny dom, ale wszystko zalezy od zastosowanych materialow. Pamietaj co tanie to drogie. Nie oszczedzaj przy budowei na materialach, a bedziesz mial co najmniej 10-20 lat spokoju. |
|
|
|
 |
AKS11
|
Wysłany: Pon 21 Kwi, 2008 Re: dom KANADYJSKI
|
|
|
Sam zastanawiam się nad budową takiego domu.
Producent udziela mi 30 lat gwarancji.
ceny dom o powierzchni dom 43,1 cena 83000 zł, dom o powierzchni 63,1 m2 - 119000 zł, dom o powierzchni 76,7 cena 149000 zł, dom o powierzchni 124,6 m2 cena 199000 /oferowane domy posiadają instalacje elektryczną , wodną ,CO, kanalizacyjną , drzwi wejściowe, drzwi wew, okna , parapety, rynny, podbitki, elewacja zew. tynk akrylowy, ściany przygotowane do malowania/. Są to domy wykonane w systemie prefabrykacji .
Czy to dużo proszę o opinię ???????????????????????????????????? |
|
|
|
 |
expert
|
Wysłany: Sob 17 Maj, 2008
|
|
|
To nie jest kwestia, czy to drogo? Ważne, z jakich materiałów i jakie wyposażenia zastosowano w takim domu. Cena jest drugorzędna, tzn. na końcu rozważań. Dam przykład: w takich domach instalacje z wodą muszą być rozprowadzane wyłącznie poprzez rozdzielacze! Żadnych łączeń w ścianach czy podłodze! Itd. Łatwo zapłacić i żałować całe życie. Wykonywałem dziesiątki ocen technicznych gotowych domów - przed ich kupnem. Zaskoczę wszystkich: tylko w kilku przypadkach wyrażałem pozytywną opinię! W pozostałych: strata pieniędzy!
Dodam, że analizując dom, sprawdzam 74 zagadnienia: od fundamentów po dach!
Pozdrawiam, |
_________________ Jerzy Zembrowski
BAZA DORADZTWA BUDOWLANEGO BDB
www.bdb.com.pl |
|
|
|
 |
Asinta
|
Wysłany: Pon 26 Maj, 2008
|
|
|
Witam, zastanawiam się nad kupnem domu w tzw. szeregówce, dom budowany metodą kanadyjską, jednak zastanawiają mnie pewne kwestie, a mianowicie:
dach domu pokryty jest papą ((( ile ta papa jest w stanie wytrzymać???
i dom posiada tylko ogrzewanie kominkiem, nie ma żadnego innego, właściciel zapewnia że grzanie kominkiem w zupełności wystarczy, ale mnie to nie przekonuje, proszę o kontakt osobę która się zna na tym i jest w stanie określić czy przypadkiem nie chce kupić jakiegoś badziewia, zwłaszcza ze ta szeregówka stoi już 2 lata i jak na razie z 7 domów sprzedał się tylko jeden ((( |
|
|
|
 |
expert
|
Wysłany: Wto 27 Maj, 2008
|
|
|
Tylko kominek? Wygląda na szmelc.
Wykonuję takie oceny techniczne. Lepiej wydaj kilkaset zł niż masz żałować całe życie i utopionych 100 razy więcej pieniędzy. |
www.bdb.com.pl |
|
|
|
 |
Asinta
|
|
|
|
Dziękuję za szybką odpowiedz, wczoraj wieczorem się jeszcze dowiedziałam, że firma która sprzedaje te domy daje tylko dwa lata gwarancji na nie ((((później gwarancja przechodzi na producenta (np. producent okien drzwi itp. ) ale na samą konstrukcje domu mam 2 lata, a to już mi się wydaje dziwne, to nie buty czy żelazko by dawać tylko dwa lata gwarancji (((
Co Pan o tym myśli??? Patrzyłam trochę na necie na firmy specjalizujące się w budowie tych domów i one dają gwarancje nawet na 25 lat...a ja mam mieć tylko na dwa????
Zwłaszcza że aby kupić ten dom muszę wziąć kredyt na 30 lat, a nie na 2.... |
|
|
|
 |
expert
|
|
|
|
Szanowna Pani.
Nic więcej nie mam do dodania. Tylko rzetelna ocena techniczna domu da odpowiedź na pytanie: warto taki dom kupić czy nie? To, że posiada wady, to pewne (spośród ponad 1700 nie spotkałem do tej pory obiektu budowlanego bez błędów), ale ważne jest by je ocenić: istotne i wymagają usunięcia, czy nie istotne. Jak Pani wspomniała, kupno domu, to wydatek życia. Każdy powinien przed zakupem podeprzeć się niezależną opinią techniczną - tak nakazuje zdrowy rozsądek, a nie bicie się w piersi i zapewnienia developera.
Pozdrawiam, |
www.bdb.com.pl |
|
|
|
 |
pikut
|
Wysłany: Sob 07 Cze, 2008
|
|
|
| Ekspertyza nie zawadzi, ale biorąc pod uwagę tak krótką gwarancję bardziej kojarzy się to z domkiem z kart niż, z siedliskiem na pokolenia. Lepiej więcej zainwestować w taki, który postoi sto lat, niż w ten którego producent nawet nie wierzy, że będzie się nadawał do zamieszkiwania nie dłużej niż przez dwa, może trzy lata |
|
|
|
 |
Adidadi
|
Wysłany: Sro 18 Cze, 2008
|
|
|
| Polecam stronę www.inntegro.pl , dzięki której możecie kupować produkty po niższej cenie. Wystarczy zapisać się do grupy kupujących ten sam produkt, a inntegro wynegocjuje dla was lepsza cenę. Wejdźcie na stronę i poczytajcie sobie więcej na czym to polega. |
|
|
|
 |
zuzia23
|
Wysłany: Wto 01 Lip, 2008 sprawdzilam inntegro.pl
|
|
|
Moze ta stronka sie sprawdzi, bo wyglada na to, ze maja tam produkty z wyzszej polki niz allegro.pl. W przypadku zakupu domu czy mieszkania mozemy uzyskac dobra - mocno wynegocjowana cene, jesli sie razem zapiszemy.
Mnie interesuje dom w Poznaniu lub okolicach. |
|
|
|
 |
expert
|
Wysłany: Wto 01 Lip, 2008
|
|
|
| Brednie! Jest to wypowiedź osoby podstawionej. Kupowanie domów hurtowo? Dobre! |
www.bdb.com.pl |
| Ostatnio zmieniony przez expert Pon 28 Lip, 2008, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
malgosia1977
|
Wysłany: Pią 11 Lip, 2008
|
|
|
witam serdecznie,
jeśli nurtują Was pytania na temat wytrzymałości i wszelkich technicznych zagadnień domów w tej technologii polecam skontaktować się z przedstawicielem firmy FUTURA DOM, zainteresowanym podaję adres http://www.futuradom.pl/index.php?show=home
można umówić się z przedstawicielem, który udzieli wszelkich wyczerpujących informacji, oczywiście bezpłatnie |
|
|
|
 |
expert
|
Wysłany: Pią 11 Lip, 2008
|
|
|
| Obiektywne opinie w sprawach budowlanych, może wydać wyłącznie niezależny doradca techniczny - doradca z wyższym wykształceniem budowlanym i praktyką, a najlepiej rzeczoznawca budowlany. |
www.bdb.com.pl |
|
|
|
 |
Daroo
|
Wysłany: Nie 27 Lip, 2008
|
|
|
| planuje budiwe domu 2 piertowego (parter i poddeasze ) zastanawiam sie nad metoda SIPs czy ktos wie jak ten system szybkiego budowania sprawdza sie w kraju? czy koszty sa zeczywiscie nizsze? jak z ogrzewaniem takiego domu (czy jet ekonomiczny na polskie warunki)? |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| |